På gång - vårterminen 2025

Vi erbjuder kurser i Ashtangayoga och Yinyoga. Just nu ligger bokningen öppen för ett antal kurser som startar i feb-mar. Informationen nedan uppdateras allteftersom. 

Sköna söndag med Malin start i vår!

Minikurser inom lugn ashtangayoga och yinyoga 

Håll utkik, mer info kommer!


Ashtangayoga på Kungskvarnen med Sara 

Ledd klass i ashtangayoga

Fokus, styrka, balans och smidighet -en klass för dig som gillar att träna kroppen. Du behöver inte ha förkunskaper men kontakta gärna Sara i förväg om du har skador eller andra utmaningar med din kropp.  

Torsdagar kl 19.00, start v 7, 13/2

Kursen pågår i 12 veckor. Pris 2400 kr. 

Läs nedan om du vill veta mer om yogaformerna och benämning på klasserna.  Du är också alltid välkommen att höra av dig om du har frågor.

Hjärtligt välkommen till oss! 

Vill du vara med? Hör av dig till Sara.

Om yogaformerna

Vi undervisar i ashtangayoga och yinyoga.

Ashtangayoga

En yogaform som stärker och balanserar kroppen.

Ett pass består av en serie rörelser utförda i en genomtänkt ordning i samklang med lugna medvetna andetag. Läraren guidar utövarna genom ett flöde av positioner länkade till andetagen som tillsammans blir till en rörelsemeditation.

Genom att utöva ashtangayoga bygger du en stark och smidig kropp samtidigt som du lugnar sinnet. Några andra välkända effekter är ett förbättrat immunförsvar, bättre medvetenhet om andningen, höjd koncentrationsförmåga och minskad trötthet.

Läs mer om våra olika pass nedan. 


Yinyoga

En yogaform som ger dig paus, lugnar ditt sinne och fyller dig med ny energi.

Yinyoga är en lugn och meditativ yogaform. Positionerna är enkla och utförs alltid liggande eller sittande. De hålls under tre till fem minuter för att stimulera kroppens djupt liggande bindväv, ligament och inre organ. Vi använder bolster och block för att stötta upp, bli bekväma samt avslappnade i de olika positionerna.

Yinyoga är ett perfekt komplement till alla former av fysisk träning som gör att musklerna stelnar. Det är också en mental träning där du praktiserar medveten närvaro och att bara vara utan att prestera. Avspänning och stress release som stärker återhämtning och immunförsvar.

Yinyoga passar alla människor och kroppar. Ingen förkunskap krävs.


Yogafilosofi

Att studera yogafilosfi hjälper oss att se hur yogautövande är en större helhet. När vi bekantar oss med filosofin får yogan en djupare innebörd. Det blir lättare att förstå det egna känslolivet, våra relationer och vi kan lära mer om hur vi kan hantera våra tankar.

Ashtangayoga betyder åtta delars yoga (astau =åtta, anga=delar, yoga=att förena). Den första delen (yama) handlar om vår relation till vår omgivning, den andra delen (niyama) om vår relation till oss själva. Sedan följer kroppsträningen (asana), andningsövningar (pranayama) och fyra delar som handlar om medveten närvaro (pratyahara), koncentration (dharana), meditation (dhyana) och slutligen att vara ett med sig själv och integration med universum  (samadhi).

Vi har inte alltid separata kurser i filosofi men de filosofiska bitarna vävs ofta in i passen på ett naturligt sätt.

Filosofi betyder kärlek till visdom. Inga förkunskaper behövs för att ta till sig av filosofin. Var och en utgår ifrån sig själv och sin egen förståelse.

Undrar du över

Ashtangayoga passen?

Så här går det till:

Ashtangayoga - ledd klass

En ledd klass är ett pass med mycket rörelse där fokus är på att följa flödet och öva på medveten närvaro och andning i kombination med yogaställningarna. Alla deltagare utgår från sig själva och gör det som fungerar för den egna kroppen.  

För vem?

En ledd klass passar bra för dig som har viss vana vid sekvensen och kan hänga med i det tempo som ledaren guidar i. Men nya utövare är också välkomna och kan titta och ta paus om det behövs under passet.

  

Ashtangayoga - Individuell guidning

På ett pass i individuell guidning (eller Mysore practise som det traditionellt kallas) övar varje person ställningarna från ashtangayogans sekvens i eget tempo och får personlig vägledning av läraren. En ny deltagare får lära sig ett antal ställningar som den övar på. Läraren finns hela tiden nära och ger individuella justeringar och bygger med tiden på programmet. Det är som personlig träning men i grupp. 

För vem?

Den här metoden är fysiskt sätt mer tillåtande än att gå på en så kallad ledd klass där alla utövare gör sekvensen i samma takt. Genom att istället öva i eget tempo utgår utövaren helt från sin egen kropp, eventuella skador och dagsform. Allt sker i det tempo som passar individen, långsamt för någon och mer dynamiskt för en annan. Det gör att det blir utvecklande för alla.

Och namnet? Det är efter staden Mysore i Indien som är ashtangayogans säte.

Ashtangayoga - ledd & individuell guidning

En blandning av de två varianterna. Läraren leder några ställningar som alla gör tillsammans och deltagarna får sedan öva i eget tempo under en del av passet.  Hur mycket av passet som sker i eget tempo varieras från vecka till vecka. Just nu är de här klasserna i huvudsak ledda med enstaka inslag av individuell guidning. Med tiden när deltagarna memorerat sekvensen kan det ändra på sig.

För vem? 

Ledd klass i kombination med Mysore style passar bra för både ny och erfaren utövare. 


Yoga tillsammans

Vi har också något som vi kallar "yoga tillsammans"  där är Sara eller annan lärare med i rummet och yogar. De här passen är inte lärarledda och du som utövare behöver känna till sekvensen någorlunda eftersom du övar i eget tempo.

Yoga tillsammans är öppet för er som går någon av våra andra kurser. 


Vår lokal

Hitta till oss

Åsen 1, Borgvik

Klädsel och utrustning:

Kom iklädd mjuka kläder. För yinyoga kan det vara skönt att ha något extra lager kläder med sig. 

Yogamattor, filtar, bolster, block och ögonkuddar finns att låna för den som vill.

Observera:

I lokalen finns inte rinnande vatten. Ett utedass finns i närheten. Lokalen/platsen är inte tillgänglighetsanpassad.

Inför yogapasset:

Ashtangayoga utförs med fördel på tom mage. Försök att inte äta någon större måltid ett par timmar innan passet. Drick heller ingenting strax innan eller under yogaklassen.

Det bästa är att duscha före yogan, för allas trevnad. Hinner man inte det kan det vara skönt att ha tvättat sig under armarna och om fötterna. Var noga med att ha rena träningskläder varje gång du tränar.

Efter passet:

Båda yogaformerna avslutas med en vila och efter det finns te för den som vill stanna och reflektera kring passet eller annat.